Binaların Enerji Kimlik Belgesini Görüp Çatıları Güneşle Buluşturalım
Binaların Enerji Kimlik Belgesini Görüp Çatıları Güneşle Buluşturalım
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan taslağa göre 10 KW’ye kadar üretim yapan güneş enerjisi panelleri ile üretilen enerjinin satabilmesini mümkün olacak. Yani Türkiye’de herkes işyerinin, evinin çatısına veya kendi arazine kuracağı güneş paneliyle elektrik üretebilecek ve fazlasını da satabilecek. Apartmanlar ve siteler de elbette bu işe dahil olup daire sahipleri arasında gelir paylaşımı yapabilecek fakat birden fazla kullanıcının bulunduğu apartman, site gibi yerler için noter onayı gerekecek.
Son yıllarda “Türkiye 2023 yılına kadar yüzde 10’luk bir enerji tasarrufu sağlama hedefi doğrultusunda uygulama çabalarını yoğunlaştırırken, daha fazla eş güdüme, daha iyi bir kaldıraç etkisine, daha büyük bir ölçeğe ve ulusal düzeyde ölçülebilir etki göstergelerine ihtiyaç duyulacaktır” değerlendirmesi otoritelerce yapılmaktadır. Tek seferlik tekil pilot yatırımlardan, güçlü kurumları, amaca özel oluşturulmuş sürdürülebilir finansman mekanizmalarını ve yetkin bir özel sektörü içeren ulusal düzeyde programlara geçilmesinin gerekli olduğu “Enerji verimliliği, fabrikaların, işletme sahiplerinin ve vatandaşların enerji verimliliğinin önemini anlamalarına, akıllı satın alma tercihleri yapmalarına, finansmana erişimlerine ve enerji tasarrufları gerçekleştirmelerine yardımcı olma konusunda önemli bir kurumsal zorlukda ortaya koymaktadır.”
Güneş ve volkanik etkiler sabit bir çizgi üzerinde değişim göstermeden kalırken beşeri etkilerin 100 yıl içerisinde büyük oranda değiştiği görülüyor. Beşeri etkilerin alt başlıkları ise orman alanlarının değişimi, ozon tabakası, aerosoller ve sera gazları olarak sıralanıyor. Orman alanlarının küçük de olsa 1800’lü yıllardan günümüze küçüldüğü görülürken ozon tabakasında bir yükselme trendi tespit ediliyor. Asit yağmurlarına da neden olan aerosollerin özellikle 1920’lerden sonra azalmaya başladığı yine yapılan tespitler arasında.
Dünya ortalama sıcaklıkları ve ozon gazlarının miktarı grafiğinde ise vahim tablo tekrar ortaya çıkıyor. 1900’lerin başından itibaren düzenli olarak yükselen sera gazları (karbon dioksit, metan vs.) oranı değişen sıcaklıklarla tam bir korelasyon içerisinde yer alıyor.
Sistem nasıl işleyecek?
Uygulamadan yararlanmak isteyenler şebeke işletmecisine başvuracak ve güneş enerjisi üretim tesisi, tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanacak. Her abonelik için bir başvuru yapılması gerekecek ve elektrik şirketleri çağrı mektubuyla taleplere karşılık verecek. Projenin onaylanmasından sonra 90 içinde kurulacak sistem resmi kurumlara onaylatılacak.
Türkiye ve güneş enerjisine dair önemli rakamlar
*Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kadar çatı bulunuyor.
*EPDK düzenlemesinin hayata geçmesiyle 100-200 bin çatılık proje hayta geçebilir.
*Güneşle su ısıtmada dünya üçüncüsüyüz. 5 yıllık süreçte güneş enerjisinin her yerde olması bekleniyor.
*Yerli hücre ve panel fabrikası kurulması ile tamamen yerli panel olacak.
*Yerli üreticinin 1 GW’lık potansiyeli var.
*Türkiye 2016 yılı sonu itibarıyla 78.500 MW kurulu güç içinde güneş enerjisi yüzde 1’lik pay alabiliyor.
*Türkiye yıllık 2.737 saat güneşlenme süresi karşılığında güneşten sadece 860 MW enerji elde ediyor.
Telif Hakkı © 2020 Harmonal Enerji Verimlilik Sanayi Ticaret LTD. ŞTİ. - Tüm Hakları Saklıdır.